|
АНЖЕЛІКА
|
 |
« : 19 Серпня 2009, 19:17:46 » |
|
У моєму будинку поселилося дерево. Точніше на моєму будинку. Воно вибрало 9-тий поверх – поближче до сонця й до мене. Воно було ТАК потрібне мені – залишеній на самоті на довгі місяці у чотирьох стінах. Я не могла рухатися. Не могла виходити з дому. Не бачила, як змінюються пори року. Не спілкувалася з людьми. Окрім шматка неба й верхніх поверхів висоток зі свого ліжка я нічого не бачила. Нічого живого… доки не проросло дерево. Одного дня я побачила, як у стіні сусіднього під»їзда над ліфтовою шахтою проросла тополя. Це був маленький ніжний кволий паросток з кількома гіллячками і десятком листя… Я запитувала у близьких – чи немає у цьому небезпеки? Бо ж дерево, що здатне прорости серед цегли й цементу, може коренем руйнувати стіну будинку… а в ньому живуть люди… і ми... Люди іронічно хитали головами: тополя у стіні дев»ятого поверху – це не страшно. Прийде зима і вона змерзне й загине. Я шкодувала дерево. Бо воно було потрібне мені. Лише по його руху я розуміла, що погода лагідна і сонце грається у його листі, або ж бушує вітер, намагаючись вирвати його з нашої стіни. Лише його пожовкле листя нагадувало мені про прихід осені. Мабуть, я дуже не хотіла його загибелі. Узимку я продовжувала лежати у своєму ліжку і торкатися поглядом тоненьких гілочок оголеної зимою тополі. Хто знає, може, моє бажання бачити його, допомогло дереву вижити взимку… А воно мені допомагало відчувати життєву силу, котрої мені тоді катастрофічно не вистачало. Прийшла весна і тополя випустила нові пагони. Вона стала міцніша й розкішніша. Тепер вона розміром з гарний кущ. Дерево продовжує всотувати у себе вологу літніх дощів, хитається під вітряними поривами й продовжує рости. А я продовжую його любити… І хочу, щоб нова зима теж була теплою і лагідною до мого дерева. Та й навряд чи ця інша зима знищить тополиний кущ, що тулиться на 9-тому поверсі… і на який скоро будуть приходити дивитися, як на дивину… Мені й досі його шкода. Але чи не доведеться шкодувати людей, які будуть жити у будинку із тріщиною від кореня тополі?
|